sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Pukuhuone

Saunan pukuhuone on rakennettu aika "krouvisti", eli seinät höyläämätöntä lankkua, lattialankkujen välistä kasvaa joskus vadelmapensaan alkuja ja kattolautojen välistä ropisee hiekkaa ja muuta roskaa saunojien niskaan.

Osa katosta on päällystetty rei'itetyillä kipsilevyillä - ilmeisesti makuuhuoneen rempasta ylijääneistä - mutta niitä ei ole kuitenkaan riittänyt koko katon alalle. Vaikka tällainen talonpoikainen maalaisromantiikka ja turha hienostelemattomuus on lähellä sydäntämme, oli tämä sisustustapa ehkä vähän liikaa ja ajattelimme parannella sitä hieman.


Aloitimme seinien maalauksella ja maaliksi tietysti perinteistä pellavaöljymaalia jota löytyi Roseborgin liiteristä. Sävyksi valittiin lähes valkoinen, hieman vaaleansininen sävy jota on käytetty muuallakin rakennuksissa. Pellavaöljymaalilla maalaaminen poikkeaa "normaaleista" kaupan maaleista siinä mielessä että maali on erittän riittoisaa, se hierotaan puuhun ja kuivuminen kestää kauan, päivästä kahteen. Maali on lähes hajutonta ja pensselit, ja tarvittaessa kädet, voi pestä pellavaöljysuovalla. Pellavaöljyiset rätit voivat syttyä itsekseen, eli niiden kanssa pitää olla tarkkana eikä niitä saa heittää mytyssä roskikseen...


Seinät maalattiin kahteen kertaan ja tämän tilan maalaamiseen riitti litran purkki maalia.


Kun seinät oli maalattu oli katon vuoro, eli kipsilevyt pois ja paneelia tilalle.


Levyjen alla ollut paperi sai jäädä paikalleen, olihan paneelin naulaaminen helpompaa kun kaikki lautojen välistä ropisevat roskat eivät tippuneet silmiin.


Paneloinnin jälkeen vielä listat katonrajaan ja homma olikin siltä osin valmis. Lattia sai jäädä nyt silleen, se tullaan todennäköisesti käsittelemään vain Osmocolorin vahalla tai ehkä maalataan - katsotaan sitten jossain vaiheessa, ei sillä niin kiirettä ole.

Lopputulos on kuitenkin valoisampi ja vähän viimeistellympi kuin alkuperäinen, vanha henki on kuitenkin tallella. Kalustus on myös työn alla, eli puutarhatuolit vaihtuvat johonkin muuhun jossain vaiheessa kunhan sopivaa tulee vastaan - jossain vaiheessa :)
1 kommentti:

  1. Hauskaa luettavaa ja katsottavaa. "Jossain vaiheessa" on mielestäni tavoiteltava asenne - yritän ottaa oppia, vaikka aika hyvin olen jo sitä sisäistänytkin. ;)

    VastaaPoista